Frågor & Svar

FRÅGOR & SVAR

Vi har samlat de vanligaste frågorna och hoppas du hittar vad du söker. Annars, hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Nej, inget som vi kan tillhandahålla. Däremot föreslår vi att du vid ankomst köper ett marockanskt sim-kort och byter ut det i din svenska telefon. Det innebär att du inte kan nås på ditt vanliga telefonnummer eller via sms. Men, allt som går över internet fungerar. (whats up, messenger, facebook, teams, google etc). Dina appar funkar som vanligt och du kan därmed använda ditt eget wifi både på anläggningen och när du är ute på dagsturer.

Simkortet kostar ca 20 kronor att köpa. Du laddar sedan 10 Gb surf för ca 100 kr. (och kan ladda mer om du behöver)

Ja, det kan du. Vi ser till att det vatten som serveras vid måltider är hämtat direkt vid källans utlopp och är därför av högsta kvalitet. Som en trevlig promenad kan du gärna gå ner till vattenkällan och fylla din egen vattenflaska. Vill du ha buteljerat (köpt) vatten så ordnar vi naturligtvis det åt dig.

Det ingår frukost, lunch och middag. Samt att du kan beställa te och en kaka när du önskar eller ta dig en frukt. Utöver det kan du köpa öl, vin, smoothie, etc. hos oss. Du kan även handla te av grannarna eller köpa eget fika nere i stan. Prisbilden är låg, en kaffe eller en kopp te på ett landsbygdscafé kostar ungefär 6-7 kronor.

Till frukost serveras mestadels marockansk frukost som består av olika typer av bröd, omelett, juice, kaffe eller te. Till lunch och middag serveras en mix av traditionell marockansk mat och mer europeiskinfluerad mat. Den vanligaste maträtten i Marocko är tajine och självklart kommer du få det när vi hälsar på våra marockanska vänner. På fredag äter marockanerna cous-cous och det serveras även hos oss på fredag. Därutöver kan du förvänta dig någon form av pasta, grillbuffét, sallad med mera. Eftersom vi odlar mycket i ekobyn så följer maträtterna odlingssäsongen. Menyn är satt i förväg och du väljer inte mat på plats. Var därför noga att meddela om du har speciella behov kring kosten. I Marocko är det ovanligt med matpreferenser och allergier och därför behöver sådana behov lösas efter bästa förmåga. 

Du behöver klara av att vandra i lugn takt under längre tid. I bergsterräng. Har du stora problem med dina knän så kan till exempel nedförsbackarna bli jobbiga. Är det varmt ute så behöver du ändå klara av att gå i uppförsbacke för att ta dig fram. Normalkondition räcker, men kom ihåg att vi vandrar/går i princip varje dag.

Den längsta sträckan är ca 2 timmar (ungefär 5 km).

Packa bekväma, luftiga kläder. Se till att ha bekväma skor som du kan gå på stig och i berg med. Ta med en liten dagsryggsäck som du kan lägga vattenflaska och en dag medhavd lunch i. Keps, solskyddsfaktor, regnkläder, varm tröja kan vara bra att ha beroende på vilket väder just din vecka verkar erbjuda. 

På landsbygden är det ovanligt att kvinnor går lättklädda så ta gärna med ett par tunna byxor eller lång kjol vid behov av att täcka benen.

Vi som bor och jobbar här har inte vaccinerat oss på något särskilt sätt. Det är upp till var och en hur ni vill hantera eventuella vaccinationer. 

Eftersom vi befinner oss på landsbygden är tillgången på bra sjukvård begränsad. Närmsta sjukhus (och även privatklinik) finns cirka 45 minuter från vår ekoby. Skulle något mer allvarligt inträffa så finns allehanda specialister i privatsjukhus i  Casablanca (ca 3 timmars bilresa).

Du behöver en reseförsäkring som skyddar dig vid eventuell sjukdom. Vi rekommenderar även att du har en försäkring eller betalar med ett visakort så att du är skyddad vid flygförseningar. 

Kolla gärna in vädret på yr.no och sök på Ait Chribou. Vi har valt oktober, november, mars och april. Månader när vädret brukar vara stabilt. Varmt men inte för hett. 

Vi har skrivit ihop vår egen väderrapport utifrån att ha varit i dessa områden sedan 2006. Den lyder så här: 

Januari
Vinter i Atlasbergen. Temperaturerna bygger vidare på december månads kalla nätter och soliga dagar. På nattetid kan det bli ner mot 1-3 grader, någon enstaka natt kan vara ner mot nollan. Det är mycket sällan minusgrader. På dagarna varierar det mellan 10 och 18 grader. Mycket sol och enstaka inslag av regn.

Februari
I princip samma som januari. Det är vinter. Folk är påpälsade. Atlasbergen (över 1500 meters höjd) är helt vita på topparna.

Mars
Det är under mars månad som våren gör sitt intrång. Temperaturerna börjar stiga vilket gör att all snö som samlats börjar smälta. Vatten ger grönska och Atlasbergen visar sin vackraste sida. Dagarna ligger på 18-22 grader och fortfarande kyliga nätter, ca 6-10 grader. För vandrare är mars och april perfekt.

April
Grönska. Blommor. Porlande vatten. Vita bergstoppar. Blå himmel. Sol. Lagom varmt. En underbar månad. April och maj är de perfekta månaden för att besöka hög-Atlas.

Maj
Lika vacker som april men detta är månaden som leder oss in i sommarmånaderna och på slutet av maj kan det bli ganska varmt. Inte ovanligt om det blir 30+ grader. Vattnet i sjön Bin el Ouidane har då hunnit bli 18-20 grader.

Juni
Nu börjar hettan. Första halvdelen av juni brukar ligga på 24-28 grader men sedan sticker den iväg och drar oss in i juli månad, årets varmaste månad. Regn är ovanligt men det kan komma nån enstaka skur.

Juli
Tycker man om 35-40 grader i skuggan. Vindstilla. Blå himmel och stark sol. Då är juli perfekt. Inte en droppe regn.

Augusti
Augusti följer i julis fotsteg. Riktigt varmt. Även på nätterna.

September
September är normalt en varm månad. Det kan vara 30+ och klarblå himmel varje dag. Det kan komma någon enstaka åskskur men denna har uteblivit de senaste 7-8 åren. Nätterna är något svalare men sällan under 20 grader.

Oktober
Det är under denna månad som man märker att hösten är på ingång. Man ser det inte på löven utan känner det på nätterna då temperaturen börja sjunka. I slutet av oktober är den nere på ca 12 grader. På dagarna varierar temperaturen mellan 20-28 grader. Varmast i början av månaden och kallast på slutet. Det kan regna, men endast en eller max två dagar. Mycket sol men med inslag av moln. Oktober känns som svensk sommar på sitt bästa. 

November
Vi går mot vinter i Atlasbergen. November representerar kyliga nätter och varma dagar. Man startar och avslutar ofta dagen i långbyxor och tunn jacka. Däremellan är det “shorts och t-shirt”-väder. Man kan råka ut för regn under november månad men då endast ett par dagar. Finns inget härligare än att vistas i Atlasbergen efter det precis regnat.

December
Första vintermånaden. På nätterna är det nu 5-8 grader. Men på dagarna är det betydligt varmare, ca 14-20 grader i skuggan. Vistas man i solen så är det varmt och skönt. Vädret är ganska stabilt men med inslag av regn några få dagar under hela månaden.

Luftiga och sköna kläder är att rekommendera. Du behöver inte ha finkläder, på landsbygden går vi enkelt klädda. Området vi befinner oss i lever enligt gamla traditioner och vår rekommendation är att inte ha för korta shorts eller små linnen när ni rör er ute på stan. På anläggningen spelar klädseln ingen roll. Ta även med en varmare jacka eller tröja då det vissa tider på året kan bli kyligt på kväll och morgon. Kolla gärna vädret innan du åker.

Visakort går inte att betala med i området vi befinner oss i. Här är det kontanter som gäller. Du kan ta ut kontanter med ditt visakort på flygplatsen eller i Wawi – vår närmsta stad. (vi passerar den vid samtliga utflykter). Valutan heter dirham och en dirham är ungefär en krona.

Ja, vi har ställt resegaranti vilket vi är skyldiga att göra. Det innebär att vi avsatt pengar hos Kammarkollegiet som täcker våra kunders kostnader och om vårt företag skulle gå i konkurs eller på annat sätt inte kunna leverera den resa vi lovat. 

Ett svar är: ingenting. Och det vill vi gärna att du nyttjar och planerar för. Alla behöver tid för att göra ingenting. Titta på vackra omgivningar, lyssna på din favoritmusik under olivträden, läsa en bok med bergen som fond. Ta med bok, ljudbok, tidning, mobil eller vad du nu tycker om att nyttja när du gör ”ingenting”.

Ett annat svar är:  Vandra, promenera till stan, hämta vatten vid vattenkällan, besöka den stora dinosauren Atlasaurus, titta på barnen som leker, besöka Kasbhan, hälsa på hos en granne, utforska grottorna, etc. Behöver du aktiveras i form av gym eller pool finns sådana drygt 30 minuter bort, men då till egen kostnad för transport och inträde (vi hjälper till att skaffa en taxi åt dig).

Vi föreslår att du väljer Norwegians flight D84527 från Stockholm eller flight D84962 från Göteborg. Dessa flighter passar perfekt för vår pick-up klockan 16.20. Om något flyg är försenat så väntar bussen tills alla kommit ut från flygplatsen. Du kan inte ta en senare flight än den rekommenderade, däremot en tidigare om du vill ha egentid i Marrakesh innan vi hämtar dig.  

Vid avresa gäller samma sak. Du kan antingen åka med Norwegians lördagsflyg till Stockholm respektive Göteborg eller ta ett senare flyg för att stanna nån dag i Marrakesh. Väljer du en senare flight släpper vi av dig på lämplig plats. Vill du stanna några dagar i Marrakesh är vår rekommendation att göra det efter vår vecka tillsammans.

Vi bokar inget utöver den vecka ni är med oss. Vill ni stanna i Marrakesh föreslår vi att ni använder någon av bokningssajterna som finns, till exempel booking.com eller hotels.com och bokar ett hotell/riad på lämpligt ställe. Ta er sedan runt till fots, med taxi eller hästdroska. Vill ni åka till andra platser i Marocko och vill ha några tips, hör av er, vi har varit på många platser och har såklart våra favoriter.

Vi vill med namnet visa vad vi står för och vad vi vill skapa med en resa med oss. Vi tar med dig till Atlasbergen och vi skapar resan tillsammans med dig och våra marockanska vänner. Ingen vecka blir den andra lik. Gruppen, som är liten, kommer att skapa en gemensam upplevelse där samtal och nya vänner blir en bonus.