Ekoturism?

En liten berättelse om hållbar utveckling och lokal samverkan

Jag hade ingen aning om att vi sysslade med ekoturism förrän en statligt anställd tysk nämnde det för flera år sedan. Han var engagerad i ett projekt för att utveckla turism i avlägsna och fattiga områden i Marocko.

Under många år hjälpte jag min vän Hamid att utveckla och marknadsföra hans hotell. Verksamheten växte och inkluderade sportfiske i bergssjön Bin el Ouidane. Samtidigt började vi bygga en ekoby, ett projekt som tog nästan tio år att färdigställa.

Vi anlitade enbart lokal arbetskraft, och upp till 30 personer arbetade med allt från bygge till hotell- och fiskeverksamhet. I ett område med över 50 % arbetslöshet känns det meningsfullt att kunna bidra till sysselsättning och att låta pengarna stanna hos lokalbefolkningen.

Under de senaste 20 åren har turismen långsamt ökat i området. När jag först kom dit fanns knappt något annat än lokalbefolkningen. Tack vare vår och andras insatser har besökare blivit fler, men området känns fortfarande genuint, som när jag första gången besökte sjön Bin el Ouidane och byn Ouaouizeght.

Några principer inom ekoturism är att minimera påverkan, främja kulturell medvetenhet, erbjuda positiva upplevelser, och att samarbeta med ursprungsbefolkningen för att stärka deras självbestämmande.

Det har varit roligt och givande att bygga upp dessa verksamheter med lokal arbetskraft. Jag har lärt mig mycket om Berbernas kultur och historia och kanske har jag kunnat dela något från min egen värld också.

Dela inlägget på sociala media:
Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs fler inlägg